2009. július 18., szombat

Mennyi nyugdíjat fogok kapni?

Mekkora nyugdíjra számíthatok?

Mindenki szeretné tudni. Viszont azokra sem biztos, hogy gondtalan nyugdíjas évek várnak, akik már jogot szereztek az öregségi nyugdíjra. Sajnos az ellátás összege várhatóan jóval alacsonyabb lesz, mint a mai "friss" nyugdíjasoké. Mivel a nyugdíj logikája az életkereseten alapszik.

Ráadásul 2013-tól kiegyenesedik a nyugdíj megállapítási skála. Jelenleg ugyanis az alacsonyabb szolgálati éveket nagyobb súllyal veszik figyelembe a nyugdíj kiszámításánál, mint a későbbi éveket. Viszont öt év múlva minden egyes év keresete 1,65-os súllyal esik a latba az ellátás megállapításakor. Ennek következtében a 2013-as nyugdíjszámítási formula az életkereset 60 százalékának megfelelő ellátási szintet garantál a kezdő nyugdíjnál, míg ugyanez az arány a 2005-ben alkalmazott formula szerint 75 százalékos nyugdíjat adott. (Forrás: Népszabadság)

Lesz-e nyugdíjuk a zseb-vállalkozóknak?

A Volksbank felmérése szerint Magyarországon a legnagyobb veszélynek azok a vállalkozók és munkavállalók vannak kitéve, akik jövedelmüket számlára, vagy éppen zsebbe kapják. Ezen személyek ritkán rendelkeznek nyugdíj célú megtakarítással. ők azok, akiknek nyugdíjba vonulásuk után valószínűleg jelentős anyagi problémákkal kell majd szembenézniük. Ha Ön ezen rétegek valamelyikéhez tartozik, mindenképp indítson privát megtakarításokat, hogy biztosítsa a magas nyugdíját!

Ne bízzon a nyugdíj tanácsadókban!

Általában akik nyugdíj tanácsadással foglalkoznak nem mások, mint valamelyik pénzintézet munkatársai, akik leginkább jutalék formájában kapják a fizetésüket. Vagyis nem érdekük, hogy Önnek minél több pénze legyen a privát nyugdíj megtakarításában, csak az, hogy legalább öt ilyet elsózzanak mindenkinek különböző mondvacsinált ürügyekkel. Persze mindig akadnak kivételek.

Nyugodtan kérdezze meg, milyen érdeke fűződik ahhoz, hogy hosszútávon foglalkozzon az Ön nyugdíj portfoliójával. Csak akkor kössön szerződést, ha megnyugtató választ kap.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése